Zoetstoffen. Gevaarlijk of niet?

Zijn kunstmatige zoetstoffen nou gevaarlijk of niet? Uit een onlangs verschenen onderzoek van een Israëlische universiteit blijkt dat het slecht is voor de bacteriën in de darmen. En dan met name de e.colibacteriën (poepbacteriën) die toxisch regeerden wanneer zij werden blootgesteld aan de zoetstoffen aspartaam, saccharine, sucralose, neotaam, advantaam en acesulfaam kalium. Eigenlijk alle zoetstoffen die wij in ons drinken en eten aantreffen wanneer je een suikervrij dieet volgt.

Persoonlijk mijdt ik dit soort producten door bij alles wat ik koop en verdenk van het bevatten van deze stoffen het etiket te lezen. Limonades, als ik het drink, bevat als het aan mij ligt alleen echte suikers en geen kunstmatige troep (persoonlijke mening). Sowieso vind ik de smaak van de kunstmatige stoffen (maar ook de stevia’s) gewoon niet lekker en wijzen diverse andere bronnen uit dat oa aspartaam (E951) niet goed voor de gezondheid is en bijvoorbeeld kanker kunnen veroorzaken, maar zo ook darmklachten (lees het Israelische onderzoek hier).

Als je de media in het algemeen mag geloven zitten we er ver naast en zijn deze stoffen absoluut niet gevaarlijk (tot zekere mate uiteraard)!! Zo komt Trouw met:

Zoetstoffen hebben een slecht imago: ze zouden ongezond of giftig zijn. Niet waar, ze zijn onschadelijk.

Bron: Trouw

Of het voedingscentrum:

In 2006 en 2007 zijn 2 studies gepubliceerd door het Italiaanse Ramazzini Instituut, waaruit zou blijken dat proefdieren kanker krijgen als gevolg van aspartaam. Naar deze studies is zeer goed gekeken door de Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA). Hun conclusie was dat de tumoren die waren gevonden niet kwamen doordat de ratten aspartaam kregen, maar omdat ze chronische ontstekingen hadden aan de ademhalingsorganen. De ratten waren dus al ziek voordat ze getest werden. Bovendien bleek de statistiek in het onderzoek niet te kloppen.

Bron: Voedingscentrum

En dat het Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) er wel vaker naast zit is geen geheim. Hiervan zijn genoeg voorbeelden te vinden op het net.

Het blijft een moeilijk verhaal en zolang er geen sluitend bewijs is (ik weet dat dit moeilijk is) dat deze middelen niet per se slecht zijn blijf ik lekker natuurlijk suiker producten eten. Maar wat mij wel altijd tegen de borst stoot is het feit dat negatieve zaken altijd meteen de kop worden ingedrukt door zowel de media en de overheidsinstanties en dat er niet goed word gekeken naar de lange termijn effecten op mensen en kinderen.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x