Veerboot met 466 mensen aan boord vliegt in brand op weg van Griekenland naar Italië

Een Italiaanse veerboot met 466 mensen aan boord is op zondagmorgen vlakbij een Grieks eiland in brand gevlogen. Er werden tenminste 31 passagiers geëvacueerd en er werden voor als nog 2 doden gemeld.

norman atlantic veerboot

Het vuur brak uit op de Italiaanse veerpont de Norman Atlantic. De veerpont is ontworpen om auto’s te vervoeren van West-Griekenland naar het oosten van Italië. Een ambtenaar van de kustwacht verklaarde dat het vuur rond 06:00 lokale tijd (04:00 GMT) uitbrak.

Helikopters voeren momenteel een moeilijke reddingsoperatie uit, maar door het slechte weer zouden nog zeker 150 mensen vast zitten op het bovendek.

De Griekse minister van Scheepvaart Miltiads Varvitsiotis heeft in een toespraak aangegeven dat door het gevolg van het stormachtige weer de reddingsoperatie zeer uitdagend is.

We doen alles wat we kunnen om de opvarende van het gehavende schip te halen, en laten niemand, maar dan ook niet niemand hulpeloos achter. Daarbij is dit een van onze meest ingewikkelde reddingsoperatie zei Varvitsiotis.

Volgens rapporten zijn hulpdiensten, toen het weer wat beter werd, erin geslaagd om het vuur te blussen.

kaart

De verkleinde en bange passagiers belde naar Griekse tv-stations. Een passengier vertelde dat hun schoenen smolten door de hitte van het vuur onderdeks.

veerboot Norman Atlantic

Een plattegrond van de veerboot de Norman Atlantic

 

Andere passagiers beschreven de evacuatie:

Ze probeerden de reddingsboten te laten zakken maar niet iedereen kon erin komen, het is een chaos, totaal geen coördinatie. Een andere passagier vertelde Reuters, We staan op de brug. Het is donker en de vloer waarop wij staan staat in brand, We zien een boot aankomen en pakken wat reddingsvesten en proberen onszelf te redden.

Het telefoon gesprek van Nikos Papatheodosiou was emotioneler: “We staan in brand en we zinken, niemand kan ons redden, help ons alstublieft!!”

Verschillende mensen sprongen in het water, maar het is onduidelijk of er slachtoffers zijn. Maar voor wie in het water is gesprongen zullen de overlevingskansen een stuk kleiner zijn, zeker nu met dit winterse weer en temperaturen.

Reddingshelikopters en een C-130 search-and-rescue ondersteuningsvliegtuig zijn continue aanwezig op de rampplek. Daarbij zijn nog eens zeven nabijgelegen schepen opgedragen om passagiers en bemanningsleden aan boord te nemen.

Overheids woordvoerster Sofia Voultepsi vertelde aan de Griekse tv-zender Skai dat de Griekse premier Antonis Samaras zijn Italiaanse collega Matteo Renzi heeft gevraagd om de reddingsoperatie te coördineren. De veerboot verloor de controle in Griekse wateren waardoor de verantwoordelijkheid bij Athene ligt.

Sending
User Review
0 (0 votes)