Uitslaande brand aan de Maarland (Vreewijk) in Rotterdam-Zuid

Rond kwart over zes vanavond kwam er een melding binnen bij de Rotterdamse brandweer dat er een uitslaande brand was op de Maarland 18 in Feijennoord (Tuindorp Vreewijk) op Rotterdam-zuid.

De bewoners van de aangrenzende huizen zijn uit veiligheids-overwegingen uit hun huis gehaald. Ook hadden deze al last van water-en rookschade. De brandweer had grote moeite met het bestrijden van de brand op de tweede etage van de woning Dit vanwege het vele hout in de woningen. Rond 19:30 was het vuur geblust.

Het verbrande huis is compleet verwoest en is niet meer bewoonbaar. Wat de woon corporatie  hiermee zal doen is nog niet duidelijk. Duidelijk is dat de aangrenzende buren hun huis voorlopig niet kunnen betreden.

Na gesproken te hebben met de bewoonster is duidelijk geworden dat de woning zeker 3 maanden niet bewoonbaar is.

Brand Maarland 1

Brand Maarland 2

Brand Maarland 3

Brand Maarland 4

Brand Maarland 5

Brand Maarland 6

Brand Maarland 7

Brand Maarland 8

Renovatie plan Vreewijk

De sloopwoningen, nu nog bewoond, zijn gebouwd in de jaren 40 en bestaan grotendeels uit hout en zijn daarom vatbaar voor brand. De bestaande woningen zijn volgens de woningcorporatie (Com.Wonen) verouderd en zouden wateroverlast, vocht, schimmels en scheurvorming in de gevels vertonen; renoveren is volgens hen te kostbaar.

Tegen deze sloop is protest gerezen, zo is onder andere een actiecomité opgericht. Com-wonen wordt beschuldigd al in de tweede helft van 2006 ten onrechte begonnen te zijn met ‘uitverhuizen’. Het herstructureringsproces wordt vastgelegd in een filmserie.

De eerste twee blokken aan de Langegeer zijn sinds 2014 bestempeld als Rijksmonument.

Sending
User Review
0 (0 votes)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x