Qatar huurt ‘8$ nep fans’ om lege stadions vullen

Arbeidsmigranten in Qatar krijgen een dollar per uur voor het zitten in de stadions. Hiernaast moeten ze doen alsof ze plezier hebben, applaudisseren en af en toe de wave doen. Ook worden ze soms gevraagd om zich als Qatari te kleding – witte gewaden en hoofddoeken, meldt AP.

qatar-fans

Qatar heeft een ware passie voor sport. Alles in ons land draait om sport, zei Aphrodite Moschoudi, Qatar presentator van het wereldkampioenschap in november.

Echter, Qatari’s zijn helemaal niet zo vaak bij wedstrijden bleekt uit een dit jaar gehouden gehouden enquête door het ministerie van ontwikkeling, planning en statistiek. Zij publiceerde dat twee derde van de ondervraagde Qatari geen voetbalwedstrijden bezochten vorig seizoen. Twee derde zei ook dat de nep-fans de reden was dat zij niet naar de stadions toe gingen.

Dat is ook de reden waarom de ambtenaren van Qatar mensen nodig hebben om de lege plekken in de stadions op te vullen, aldus Associated Press. De arbeidsmigranten krijgen 30 Qatari Riyal (8 Amerikaanse dollar) voor het aanwezig zijn, sommige van hen genieten zelfs van hun “werk”.

Juichen, springen, dansen en schreeuwen. Adu, een Ghanese werknemer vertelde zijn agentschap dat hij zeer content was met de vergoeding en het feit dat hij naar voetbal kan kijken. Ook zijn vele stadions uitgerust met gratis wifi-netwerken waardoor de arbeidsmigranten kunnen mailen en contact kunnen houden met hun familie in het buitenland.

De sporters vinden het maar een bizarre situatie, maar altijd beter dan spelen in een leeg stadion! Aldus de Franse volleyballer Edouard Rowlandson, ambtenaar van de FIVB (Internationale volleybal bond). Ook gaf hij aan dat dit nieuws voor hem was.

Dit is niet de eerste keer dat Qatar in een controversiële kwestie terecht komt betreft het WK van 2022. Eerder dit jaar kwam al naar buiten dat 185 Nepalese werknemers stierven tijdens de bouw van de infratsructure voor het WK en bijna 1.000 werknemers zijn al omgekomen sinds ze de gastheer zijn van het kampioenschap.

Tal van mensenrechten hebben al aangekaart dat de arbeidsomstandigheden in het land aan een grote overhaul toe is en dat de wetgeving strenger moet worden.

Qatar is een moderne slaven staat, zei Sharan Burrow secretaris-generaal van International Trade Union Confederation’s tegen RT (Russia Today).

Qatar maakt gebruik van het Kafala systeem om arbeidsmigranten te regeren. Het Kafala systeem vereist dat de buitenlandse werknemers worden gesponsord door hun werkgever, die verantwoordelijk is voor hun visa en juridische status. Mensenrechten groepen hebben ook bewijs dat de Kafala wordt gemanipuleerd door de werkgevers, zo zouden ze de lonen van de werknemers inhouden en weigeren dat ze hun uitreisvisum krijgen waardoor ze het land niet mogen verlaten.

Wereldkampioenschap voetbal 2022

De 22ste editie van het FIFA wereldkampioenschap voetbal zal in 2022 worden gehouden in Qatar. Het toernooi en met name de keuze voor Qatar als gastland leidde tot mondiale tegenstand. De voorzitter van de Wereldvoetbalbond FIFA, Sepp Blatter, erkende in mei 2014 dat de toewijzing een fout was.

Qatar is het eerste Arabische land dat een wereldkampioenschap voetbal zal organiseren.

Qatar zal gebruik maken van 12 stadions waarvan er 10 nieuw gebouwd moeten worden. De een nog gekker als de ander.

Doha-Port-Stadium

Doha Port Stadion in Doha (capaciteit: 44.950)

Lusail-Iconic-Stadium

Lusail Iconic Stadion komt in een nieuw geplande stad in Qatar (capaciteit: 86.250)

Saoud_bin_Abdulrahman_Stadium

Saoud bin Abdulrahman Stadion in Al Wakra (capaciteit: 45.120)