Ongeval op de grootste kerncentrale in Europa onthuld

Afgelopen vrijdag is er op de kerncentrale in het zuid-oosten van Oekraïne een ongeluk geweest, dit heeft premier Arseny Yatsenyuk gezegd tijdens de eerste zitting van zijn nieuwe kabinet.

Het “kleine” ongelukje had plaatsgevonden op de Zaporozhskaya kerncentrale, de is de grootste van Europa! Het bedrijf melde op hun website dat de reactor stop gezet is en dat er onderhoud gepleegd word.

De Oekraïense minister van Energie, Vladimier Demchyshyn, zei dat het ongeval geen risico geen risico heeft veroorzaakt.

“Er is geen gevaar…. er zijn geen problemen met de reactors zelf,” zei Demchyshyn op een briefing. Hij voegde hieraan toe dat het om de power output systemen ging en zeker niet om de reactor, power opwekking, ging.

Demchyshyn vertelde de media dat de reactor 5 december weer word gestart. Vier van de vijf reactoren draaien nog en functioneren nar behoren meld de website van de Zaporozhskaya kerncentrale.

nuclear plant ukraine

Door het ongeval zitten enkele dorpen en steden zonder elektriciteit, melde de Russische media.

De Zaporozhskaya kerncentrale kwam voor het eerst online op 1984 en in de loop van de volgende 10 jaar kwamen de vier resterende reactoren online. De Zaporozhskaya kerncentrale levert momenteel een vijfde van Oekraïne’s elektriciteit

Het in Wenen gevestigde Internationale Organisatie voor Atoomenergie (IAEA) heeft aan Reuters verteld dat het voorlopig nog geen commentaar heeft op het voorval bij de centrale.

Een internationaal verdrag, opgesteld na de ramp in 1986 bij Tsjernobyl, verplicht landen om de IAEA in kennis te brengen na elke fout of voorval welke andere landen kan beïnvloeden.

Op de rand van een Crisis

Het ongeluk in Oekraïne en de stillegging van een reactor draagt bij aan de energie te korten in het land, hierbij komt ook nog eens dat de fossiele brandstoffen op raken.

Het nationale energiebedrijf Ukrenergo heeft onlangs nog diverse noodstroom bezuinigingen ingesteld om zo energie te besparen. Het bedrijf meldde dat de huidige kolen voorraad, in het oosten van het land, maar genoeg is voor 4 dagen.

ukraïne plant

De Oekraïense minister van Energie had aangekondigd dat de consumenten een 2 uur durende black-out konden verwachten. Ook heeft hij gevraagd aan Oekraïense ondernemingen en bedrijven om hun energie gebruik te limiteren en om zelfs over te gaan op “nachtproductie”, wat inhoud dat de mensen in het donker moeten gaan werken.

Tientallen kolenmijnen in de van Donetsk en Lugansk zijn al geruime tijd gesloten door gevechten tussen Kiev troepen en anti-regeringstroepen.

Demchyshyn heeft ook al erkend dat Oekraïne elektriciteit in zal moeten gaan kopen via Rusland.

Demchyshyn verteld dat hij weet dat er al onderhandelingen gaande zijn over de import van elektriciteit. Ook verteld hij dat het een noodzakelijke stap is, hoe moeilijk het politiek gezien is.

Sending
User Review
0 (0 votes)