NSA had toegang tot 35 % van de Nederlandse mobielen netwerken

Vorige week zijn er weer nieuwe Snowden documenten naar buiten gekomen waaruit bleek dat de NSA wereldwijd op grote schaal telecomproviders heeft afgeluisterd en email verkeer heeft onderschept. Dit om kwetsbaarheden in hun netwerken te vinden, en op deze manier de netwerken te hacken en af te luisteren.

nsa

Een goed voorbeeld daarbij is dat in 2011 het Amerikanen leger in Libië hulp nodig had om daar het mobiele netwerk te hacken, hierbij hadden z de hulp ingeroepen van de NSA. Uit de documenten van Snowden blijkt dat de NSA jarenlang van alle mobiele netwerken wereldwijd gegevens heeft verzameld om heel makkelijk te hacken. En die konden het Amerikaanse leger heel makkelijk vertellen van “Daar zit de ingang en zo kom je binnen”.

Maar ook in Nederland bleek de NSA niet stil te hebben gezeten, van 35% van de mobiele netwerken bleek de NSA informatie te bezitten of deze konden worden afgeluisterd. In 2012 (waarschijnlijk ook ervoor en erna) zijn meer dan 1200 mailadressen wereldwijd gehacked van email verkeer van diverse telecom providers zoals KPN, Vodafone.

Het ging hier om intern email verkeer van de telecom medewerkers, waarin werd besproken waar eventuele lekken zaten of waar de beveiliging het slechts was of hoe bepaalde zaken gecodeerd moesten worden om het mobiele netwerk goed beveiligd te houden. Op basis van deze informatie wist de NSA precies wat de zwakheden waren of waar ze gemakkelijk een mobiele netwerk konden hacken.

De NSA zocht precies die email adressen uit van personen die zich bezig hielden met het beveiligen van dit soort netwerken. Waardoor ze een schat aan informatie verzamelde.

De NSA werkte jarenlang aan dit project, met de codenaam Aurora Gold. Het belangrijkste doelwit van de NSA was daarbij de GSM association, dit is een Londonse belangen instelling waarbij wereld wijd de grote telecom providers zijn aangesloten. In Nederland zijn dat KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2. Een detail van de GSM Association is dat ze gefincieerd worden door de Amerikaanse overheid!

Deze instelling zorgt ervoor dat alle mobiele netwerken wereldwijd met elkaar samenwerken en een standaard gebruiken waardoor roaming mogelijk word gemaakt.

Of de NSA nou 35% van de Nederlanders heeft afgeluisterd is niet helemaal duidelijk. Maar die 35% is nog relatief weinig als je kijkt naar Belgie, hier kon zo goed als 100% van alle mobiele netwerken afgeluisterd worden door de NSA. Wereldwijd had de NSA in 70% van de mobiele netwerken taps lopen.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
mrknowitall
mrknowitall
6 years ago

Tja dat verbaas me niks voor dat je daar voet aan wal zet en incheck bij de paspoort controlle weten ze meer over jou dan jij zelf plus die gasten zijn zo nieuwsgierig dat ze alles van je willen weten. Vergeet niet dat Nederland daarmee in heeft gestemd want wij zijn net zo erg met zulke dingen.

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x