‘Namaak’ domeinen in beslag genomen door Europol

Politiekorpsen door heel Europa hebben 292 domeinnamen in beslag genomen, deze werden gebruikt voor het verkoop van namaak producten.

De websites werden gebruikt voor het verkoop van luxe producten zoals “sportkleding, elektronica, farmaceutica en door piraterij verkregen goederen zoals muziek en films”. Wie deze sites nu probeert te bezoeken zal een uitleg krijgen over de criminaliteit van het auteursrecht.

Tijdens deze actie zijn er geen arrestaties gepleegd, maar dit was ook wel te verwachten!

namaak horloges

Daar in tegen zei een bron, welke dicht bij het onderzoek betrokken was, dat het wel degelijk mogelijk is dat er arrestaties gaan komen. Dit wilde hij bereiken door de makers van de nagemaakte goederen op te sporen.

Groeiend probleem

De 292 in beslag genomen domeinen staat niet voor het aantal gesloten websites, dit omdat meerdere domeinen naar dezelfde operatie kan leiden. Sowieso worden door deze actie de websites zelf niet gesloten maar in theorie zou het zo moeilijker worden om de websites te benaderen.

Europol wilt snel handelen, zeker nu er minder sites zijn en in de aanloop naar de feestdagen worden er meer producten verkocht en willen de makers van de namaakproducten hun spullen slijten. Dit zei Bruce Foucart, waarnemend directeur van de Nationale Intellectual Property Rights Coordination Center, die bij de actie assisteerde.

Europol geeft in een rapport aan dat het totaal in beslag genomen domeinen op 1829 ligt. Dit is gerekend vanaf de lancering van “Dubbed in our Sites” in november 2012.

“De inbreuken op de internationale eigendomsrechten is een groeiend probleem in onze economieën en voor miljoenen producenten en consumenten”, zegt Rob Wainwright, directeur van Europol.

Europol geeft aan vastbesloten te zijn om samen te werken met haar internationale partners om de illegale handel een halt toe te roepen.