Mysterieuze ‘X-Files’ geluiden opgevangen

Voor het eerst in 50 jaar zijn er mysterieuze “X-Files” geluiden opgenomen vanuit de rand van de ruimte. Een heliumballon gebouwd door een student voor een NASA-project ontving het griezelige gesis op 22 mijl (35405 meter) boven het aardoppervlak.

heliumballon

Heliumballon van de NASA

De bizarre geluiden werden vastgelegd met behulp van apparatuur die is ontworpen en gebouwd door Daniel Bowman, een afgestudeerde student aan de Universiteit van North Carolina in Chapel Hill, volgens LiveScience.

De instrumenten namen atmosferische infrageluiden op – dit zijn geluidsgolven bij frequenties lager dan 20 hertz. Omdat infrageluid niet voor mensen hoorbaar is, word het versneld om het voor ons mensen hoorbaar te maken.

“Het klinkt een beetje zoals ‘The X-Files,” zei Bowman. Hieraan voegde hij toe dat de intensiteit van de geluiden als een schok kwamen. Hij is verrast door de enorme complexiteit van het signaal.

Het vastleggen van de griezelige geluiden was niet bepaald een eenvoudige taak – het ging om infrageluid microfoons bungelend aan een heliumballon die vorig jaar boven de Amerikaanse staten New Mexico en Arizona vloog. De ballon werd gelanceerd op 9 augustus 2014, de vlucht was onderdeel van een jaarlijks project van de NASA en de Louisiana Space Consortium. Bowman’s experiment was een van de 10 experimenten die tijdens de vlucht werd uitgevoerd, dit als onderdeel van het High Altitude Student Platform (HASP).

Tijdens zijn negen uur durende vlucht, dreef de ballon ongeveer 450 mijl (725 km) en bereikte een hoogte van meer dan 123.000 voet (37.500 meter). Dit is een afstand van 62 mijl (100 km) boven het aardoppervlak – een gebied boven waarin vliegtuigen vliegen, maar onder de grens van de stratosfeer. Het was de eerste keer dat een infrageluid studie zulke hoogten heeft bereikt.

De bron van de geluiden, die 22 mijl boven de Aarde werden opgevangen, blijft een mysterie voor wetenschappers, hoewel velen over de oorzaak hebben gespeculeerd.

Onder die speculaties vallen de golven van de zee, zwaartekracht golven, heldere lucht turbulentie, het geluid van de ballon kabel zelf, en zelfs een windmolenpark onder pad van de ballon.

Natuurlijke gebeurtenissen zoals stormen en aardbevingen kunnen ook infrageluiden veroorzaken.

Ongeacht de oorzaak, is het feit dat de opname bestaat, en daarmee is het een grote stap voorwaarts. En ook omdat het de eerste keer in 50 jaar is dat akoestische opnames hebben plaatsgevonden in de stratosfeer, aldus Bowman.

Wetenschappers hopen dat er meer informatie zal worden onthuld tijdens de HASP van dit jaar. Er staat een ballon lancering gepland voor deze zomer.

“Ik denk dat dit werk een nieuwe wereld opent en om meer onderzoek vraagt,” zei Omar Marcillo, een geofysicus aan het Los Alamos National Laboratory in New Mexico, die niet betrokken was bij de studie. “Het is heel belangrijk voor de hele [infrageluid] gemeenschap.”

 

Sending
User Review
0 (0 votes)
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x