Man stuurt met zijn gedachte twee prothetische armen tegelijkertijd aan

Gedachte gestuurde robot ledematen zijn werkelijkheid geworden in de John Hopkins universiteit in Amerika. Na een dubbele amputatie is Les Baugh erin geslaagd zijn nieuwe prothetische armen aan te sturen door intuïtieve gedachte.

controlled-prosthetics-arms

APL prosthetist Courtney Moran kijkt hoe Les Baugh de modulaire prothese Ledematen test. (Afbeelding Credit: Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory)

De doorbraak is gerealiseerd door het Applied Physics laboratorium (APL) aan de universiteit van Baltimore, Maryland. Tijdens het onderzoek werd de universiteit bijgestaan door Les Baugh, wiens beide armen verloor bij een ongeluk met elektriciteit, 40 jaar geleden. Tijdens het onderzoek droeg-en bestuurde hij twee Modular Prosthetic limbs (MPL), hiermee is hij de eerste persoon op de wereld die twee robot armen bestuurd door middel van zijn denkvermogen.

Het bijzondere hieraan, en daarbij ook een belangrijke mijlpaal was dat hij een combinatie van gecontroleerde bewegingen kon uitvoeren met beide armen tegelijk. Dit is een primeur voor bimanuele controle. Aldus Courtney Moran, een van de prothesisten die met Baugh werkte.

Voordat de draadloze MPL in Baugh’s lichaam werd geïntegreerd onderging hij een operatie, dit was een gerichte spier reïnnervatie, hierbij werden de zenuwen die ooit zijn armen en handen controleerde opnieuw toegewezen.

Door het aanwijzen van de nog bestaande zenuwen kunnen wij het mogelijk maken voor mensen met een volledige arm amputatie deze te gebruiken door alleen maar aan de beweging te denken, zei Albert Chi, traumachirurg aan de John Hopkins universiteit.

Baugh werd vooraf getraind door middel van een virtual reality-systeem die de prothetische armen na bootste. Les Baugh was diep onder de indruk van zijn nieuwe vaardigheden. Ook werd hem een op maat gemaakte “vest” aangemeten voor om zijn borst en schouders die de armen ondersteunen en contact maken met de neurologische verbindingen van de zenuwen.

prosthetics

Een van de robot armen van Les Baugh

Nadat Les Baugh in staat was om een bal in een kopje te doen en op de bovenste plank te zetten ging er een hele nieuwe wereld voor hem open.

De MPL technologie is de laatste tien jaar ontwikkeld als onderdeel van Revolutionizing Prosthetics Program, en ze hebben ook plannen om de bruikbaarheid verder uit te breiden.

Het is net als de begindagen van het internet. Er zijn gewoon een enorme hoeveelheid mogelijkheden voor ons, en we zijn nog maar net begonnen. Ik denk dat we in de komende vijf tot 10 jaar een fenomenale vooruitgang gaan boeken op dit gebied, aldus manager Michael McLoughlin.

Sending
User Review
0 (0 votes)