Jagers ontdekken 10,000 jaar oude ‘Sasha’: ‘s werelds 1ste wolharige neushoorn baby in Siberische permafrost

Een wolharige baby neushoorn, genaamd “Sasha”, is onlangs opgegraven in de Russische regio Yakutia. De ontdekking van het neushoorn jong is een sensatie voor paleontologen.

neushoorn-baby1

Overblijfselen van de wolharige baby neushoorn (Afbeelding www.ysia.ru)

De overblijfselen van dit uitgestorven dier zijn een bijzonder zeldzame en historische vondst. Dit vanwege de leeftijd van het dier. Het neushoorntje werd woensdag overhandigd aan de Academie van wetenschappen in Jakoetsk, de hoofdstad van Sakha (Yakutia) Republic. De baby wolharige neushoorn werd vorig jaar september gevonden door Aleksandr Banderov, een jager en zakenman, en zijn vriend. Het dier werd gevonden aan de oever van een beek welke uitmond in de rivier de Semyulyakh.

wolharige-neushoorn-jong

De overblijfselen van “Sasha” werden gevonden in september vorig jaar (Afbeelding van www.ysia.ru)

We voeren langs een ravijn en zagen daar haar hangen, in eerste instantie dachten we dat het een karkas van een rendier was, maar toen het ontdooide zagen we dat het een hoorn op de bovenkaak had, toen besefte we dat het een neushoorn moest zijn geweest. Het deel van het karkas wat uit de permafrost stak was al aan gegeten door wilde dieren, maar de rest was nog in goede staat. Vertelde Aleksandr aan het lokale persbureau YSIO.

De schedel en het gezicht van het jong is heel duidelijk zichtbaar, en een oor, een oog, haar neusgaten, en tanden zijn in goede conditie, evenals de wol. De overblijfselen van twee hoorns werden ook gevonden, hoewel het karkas, dat ongeveer 60 kg weegt, werd afgekloven door wilde dieren. Nu zullen de Russische wetenschappers proberen om DNA te extraheren en via testen proberen te bepalen wat de exacte leeftijd van de welp was en de datum waarop het stierf.

Als de morfologie van een volwassene bekend is, is deze nog niet bekend van een jong dier en tot nu toch hadden we er nog nooit een gevonden. En nu hebben we in goede staat verkerende schedel, zacht weefsel en tanden. Allereerst gaan we kijken naar het DNA. Albert Protopopov, hoofd van het Mammoet fauna ministerie van Jakoetië, denk dat ze binnen twee weken meer kunnen vertellen over het neushoorn jong.

De wolharige neushoorn, die verondersteld word 10.000 jaar geleden uitgestorven te zijn, kwam in heel Europa en noord Asie voor tijdens de Pleistoceen periode. Hoewel het dier de laatste ijstijd had overleeft is het waarschijnlijk uitgestorven door klimaatverandering of de jacht door de mens.

Mede daarom kunnen de wetenschappers zeggen dat het gevonden welpje zeker 10.000 jaar oud is. Wetenschappers hebben ook al kunnen schatten dat het welpje rond de 18 maanden moet zijn geweest.

presentatie-wolharige-neushoorn-jong

De vondst werd voorgelegd aan de Russische Academie van Wetenschappen van Jakoetië (Afbeelding van www.ysia.ru)

“De vondst is absoluut uniek. We kunnen het aantal gevonden wolharige neushoorns tellen op een hand. En een baby neushoorn werd nooit eerder gevonden, “Vertelde Protopopov The Siberian Times. “Zelfs het vinden van een schedel van een baby neushoorn is niet gelukt. De mogelijke verklaring voor het niet vinden van een welp is dat de neushoorns heel langzaam fokte en dat moeders hun welpen heel goed beschermde en dat gevallen van succesvolle aanvallen op hen uiterst zeldzaam waren en het sterftecijfer er laag lag. ”

In de 21ste eeuw is er slecht een keer eerder , in 2007, een bevroren karkas van een volwassen wolharige neushoorn gevonden in Yakutia. Het karkas was gemummificeerd maar ze waren niet bruikbaar voor verdere studies, Aldus Protopopov. Eerder werden nog twee mummies van volwassen dieren gevonden in het Poolse Krakau en in Lvov (Oekraïne).

wolharige-neushoorn-grot-schildering

Grot schildering van een wolharige neushoorn, Frankrijk (Afbeelding van Wikidepia)

Over het algemeen zijn wollige neushoorns minder bestudeerd dan mammoeten en hun jongen zijn nog minder bekend bij de wetenschappers.Russische en buitenlandse wetenschappers die betrokken zijn bij het onderzoek hopen dat “Sasha” zal helpen enig licht te werpen op hoe deze dieren leefden. De eerste resultaten worden gerapporteerd over een paar weken, maar een grondigere analyse zou zeker 6 maanden kunnen duren.

“Sasha” is vernoemd naar Banderov, die het dier heeft gevonden en heeft overgedragen aan de Jakoetië Academie van Wetenschappen.

Sending
User Review
0 (0 votes)
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x