Is het leven een illusie? Onderzoekers bewijzen dat de realiteit niet bestaat als je er niet naar kijkt

Het universum houd op te bestaan wanneer wij er niet naar kijken, dit bewijst dat het leven een illusie is

Het leven is een illusie, althans op een kwantumniveau, in een theorie die onlangs door een reeks onderzoekers is bevestigd.

Ze hebben eindelijk de middelen om John Wheeler’s vertraagde-keuzetheorie te testen en concludeerde dat de fysicus gelijk had.

Delayed choice experiment

In 1978 heeft het voorgestelde experiment van Mr Wheeler betrekking op een bewegend object dat de keuze kreeg om als een golf of een deeltje te handelen. De eerstgenoemde functioneert als een trilling met een frequentie die het kan onderscheiden van andere golven en de laatste hebben geen frequentie die de positie in de ruimte bepalen, in tegenstelling tot een golf – en op welk moment besluit het om op te treden als het ene of het andere.

Eind jaren ’70 was de technologie nog niet beschikbaar om zo’n zwaar experiment uit te voeren , maar wetenschappers hebben het nu wel weten uit te voeren.

Onderstaande clip is afkomstig van: “What The Bleep We Know!?: Down The Rabbit Hole” en wordt gebruikt voor educatieve doeleinden om het gedrag van atomen aan te tonen in bepaalde situaties, ook wel het Double Split experiment genoemd.

 

De kwantum theorie suggereert dat je het resultaat alleen kan meten aan het einde van de reis van het object, en dat is ook precies wat een team onderzoekers heeft gedaan.

Natuurkundige Andrew Truscott van de Australische Nationale Universiteit (Australian National University (ANU)), zei: “Het bewijst dat meten alles is. Op kwantumniveau bestaat de realiteit niet als je er niet naar kijkt.”

Bose-Einsteincondensaat

Om de tests uit te voeren plaatste onderzoekers van het Australian Institute een aantal helium atomen in een Gesuspendeerde toestand, ook wel bekend als het ‘Bose-Einsteincondensaat’.

Bose-Einsteincondensaat

Bose-Einsteincondensaat

Ze isoleerde alle atomen totdat er maar een atoom overbleef. Dat ene atoom lieten ze vallen door diverse laserstralen welke een raster patroon vormde, wat weer fungeerde als een soort kruispunt voor het vallende atoom.

De ANU voegde eraan toe: “Een tweede lichtraster werd willekeurig toegevoegd, wat leidde tot constructieve of destructieve interferentie alsof het atoom beide paden had afgelegd. Toen het tweede lichtraster niet werd toegevoegd, werd er geen storing waargenomen alsof het atoom maar één weg koos.”
Het feit dat het tweede raster werd toegevoegd nadat het atoom door de eerste raster ging, suggereert dat het atoom de aard ervan niet had bepaald voordat het voor de tweede keer werd gemeten.

Uiteindelijk beweren de onderzoekers dat dit blijkt dat de toekomstige meting de atomenweg beïnvloedt.

Professor Trusscott legt uit: “De atomen reizen niet van A naar B. Het was pas wanneer ze aan het eind van de reis werden gemeten dat hun golfachtig of deeltjesachtig gedrag tot stand kwam.”

Dit suggereert dat een atoom pas een weg aflegt nadat je ernaar hebt gekeken of gaat kijken.

Bronnen:

Vertraagde-Keuzetheorie
Sciencealert.com
Bose Einstein-condensate
Google.com

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x