Het miljoenen mummie mysterie: Egyptische begraafplaats verbaast wetenschappers

Een oude begraafplaats in Egypte bevat waarschijnlijk meer dan 1.000.000 lichamen, volgens een team van archeologen, die de begraafplaats heeft ontdekt. Waarvoor de begraafplaats diende blijft voor als nog een mysterie, omdat de wetenschappers geen idee hebben waar al die mensen vandaan kwamen.

egypt-million-mummies-discovered

Het vermoedelijke lichaam van een 18 maanden oud meisje (afbeelding van facebook.com/ByuInEgypt)

We zijn er vrij zeker van dat er meer dan een miljoen lichamen liggen in deze opgraving, het is groot en de lichamen liggen dicht op elkaar, zei project leider Kerry Muhlestein, universitair hoofddocent van de Brigham Young universiteit (BYU).

Muhlestein presenteerde zijn bevindingen tijdens een colloquium voor de studie van de Egyptische oudheden in Toronto afgelopen november.

opgravingen-egypte

Foto van facebook.com/ByuInEgypt

De archeologen van de Brigham Young universiteit in Provo, Utah, zijn de mysterieuze begraafplaats al 30 jaar aan het verkennen. Ze hebben al ruim 1.700 mummies opgegraven maar er is nog een hoop werk te doen.

opgravingen-egypte

Foto van facebook.com/ByuInEgypt

Volgens de archeologen dateren veel van de mummies uit de tijd dat Egypte nog een Romeinse provincie was, 1e eeuw voor Christus.

Ook zeggen de archeologen dat een dorpje in de buurt van de opgravingen te klein is om zo’n grote begraafplaats te creëren. Ook staat er in de buurt een piramide, maar deze is meer dan 4.500 jaar geleden gebouwd, ongeveer 2 millennia voordat deze miljoen mummies werden begraven.

De mensen die zijn begraven op deze begraafplaats, die nu Fag el-Gamous (Way of the water buffalo) wordt genoemd behoorden niet tot de royalty. concludeerde de onderzoekers. Er waren geen doodskisten en de interne organen waren nauwelijks verwijderd, wat bij belangrijke personen wel een gebruik was in die periode.

Ik denk niet dat de lichamen echt gemummificeerd zijn, daar de lichamen in doeken waren gewikkeld. Maar dat ze door de dorre omgeving op een natuurlijke wijze gemummificeerd zijn, aldus Muhlestein.

opgravingen-egypte-vaas

Foto van facebook.com/ByuInEgypt

Toch vonden de archeologen een aantal mooie items tijdens de opgravingen. Onder de opgegraven spullen zaten linnengoed, glas en zelfs kleurrijke kinder laarsjes.

Een groot deel van hun rijkdom, of het weinige wat ze hadden, werd tijdens de begrafenis bij de mensen in het graf gegooid, zei Muhlestein.

opgravingen-egypte-armbanden

Foto van facebook.com/ByuInEgypt

Reuzen en Blondjes

Tijdens de opgravingen ontdekte de archeologen een mummie van een 18 maanden oud meisje dat mooi verpakt was in een tuniek en andere leuke omhulsels, schreven de wetenschappers van BYU in Egypte op hun Facebook-pagina.

Ook denken ze dat ze wl hun best deden om de personen zo goed mogelijk te conserveren, zoals het mummificatie proces.

opgravingen-egypte-mummies

Foto van het vermoedelijk meisje – Foto van facebook.com/ByuInEgypt

De tenen, teennagels, hersenen en de tong waren verbazingwekkend goed bewaard gebleven. We vonden prachtige kettingen en twee armbanden aan elke arm, de sieraden laat ons denken dat het een meisje is, maar dit kunnen we niet met zekerheid zeggen, aldus Muhlestein

opgravingen-egypte-baby-mummie

Foto van het vermoedelijk meisje – Foto van facebook.com/ByuInEgypt

Ze werd begraven met grote zorg, waarschijnlijk door iemand die heel veel van haar hield of veel voor hun betekende. En volgens de archeologen slaagde ze hierin, de baby werd bijzonder goed bewaard gebleven tesamen met alle versiersels.

Ook vonden de wetenschappers een mummie met een lengte van meer dan 2 meter, vertelde Muhlestein aan het publiek in Toronto. De mummie werd ontdekt lang voordat Muhlestein hoofd van het onderzoeks team werd.

We vonden een keer een man met een lengte van 2.10 meter die veel te langs was om in het gat te passen, dus hebben ze hem dubbel “gevouwen” en zo in het gat gelegd, zei Muhlestein.

opgravingen-egypte-gat-in-de-grond

Foto van facebook.com/ByuInEgypt

Muhlestein vertelde later aan Live Science (wetenschapsnieuws website) dat het, zelfs met goede voeding, het zeer ongewoon was dat mensen in die periode zo groot werden. Zeker omdat de “gewone” mensen in die periode niet genoeg voedsel hadden, laat staan zo groot werden.

Maar er zijn nog meer mysteries zoals die van het grote aantal blonde-en roodharige mummies.

Muhlestein vertelde ook dat de blonde mensen geclusterd bij elkaar in een gebied lagen en dat de roodharige mensen ook geclusterd in een ander gebied binnen de opgravingen lagen.

Misschien dat het om families of genetische groepen gaat, maar daar zijn we nog druk mee bezig, voegt Muhlestein er aan toe.

opgravingen-egypte-grafsteen

Foto van facebook.com/ByuInEgypt

opgravingen-egypte-glaswerk

Glaswerk | Foto van facebook.com/ByuInEgypt

 

Sending
User Review
0 (0 votes)