Grote foto’s van de aarde van ‘s werelds kleinste satellieten

Hoe groot is een satelliet? Net zo groot als een was machine? Of een Auto? Of een bus?

dove planet labs

Een “Dove” van Planet Labs

De gemiddelde grootte van een communicatie satelliet, welke rond de aarde draait is ongeveer net zo groot als een auto. Maar er zijn ook uitzonderingen zoals de NROL-32, een spionagesatelliet welke in 2010 door de Verenigde Staten is gelanceerd. Waarbij de NROL-32 antenne alleen al bijna 100 meter is!

Maar tussen deze vliegende reuzen is een nieuwe generatie in aantocht

Planet Labs, een startup uit California begon (zoals wel vaker het sprookje gaat) in 2012 in een garage met het maken van miniatuur satellieten. Vorig jaar lanceerde zij de Flock 1, een reeks van 28 satellieten.

Het bedrijf noemt hun satellieten “Doves” en zijn niet groter dan een schoenendoos en hun missie is om elke centimeter van de aarde in kaart te brengen.

West Groennlandse gletsjers

West Groenlandse gletsjers

Bebossing in Quebec

Bebossing in Quebec

Shasta Lake Californië

Shasta Lake in Californië

haven Xianglujiao China

De haven van Xianglujiao China

Dubai Creek Verenigde Arabische Emiraten

Dubai Creek Verenigde Arabische Emiraten

Chris Boshuizen is de mede-oprichter en CTO van Planet Labs. Zijn vorige functie was “Space Mission Architect” voor de NASA. Geen slecht uitgangspunt!

“Voor zover ik me herinner, zelfs als kind was ik altijd gefascineerd door de Maan en het leek me irrationeel dat ik er niet heen zou kunnen gaan,” zei hij tegen CNN’s Nick Glass.

Maar voor de NASA werke Chris niet aan multi-miljarden projecten naar de Maan. Nee in plaats daarvan, werkte hij aan het PhoneSat project, gericht op het creëren van super-goedkope satellieten: “We hebben letterlijk een Android-smartphone gebouwd en deze in een doos geplaatst en in de ruimte geschoten. Het was in wezen net als de Russische satelliet Spoetnik, maar goedkoper en in staat om foto’s nemen. Het was de Sputnik met een camera. ”

Boshuizen heeft geleerd om zuinig te zijn bij het ontwerpen van ruimtevaartuigen. In plaats van het creëren van een complexe, dure en grote machine, maakte hij een aantal goedkope satellieten en liet die samen werken als een zwerm insecten.

“Als een van onze kleine satellieten eventuele tekortkomingen heeft, kunnen we dit goedmaken met kwantiteit. En dus is de eerste applicatie die we bedachten was het in beeld brengen van de aarde dmv foto’s. Als we honderden camera’s in de ruimte kunnen brengen, kunnen we de aarde en het klimaat real-time monitoren, dit om mensen te helpen betere beslissingen te nemen over hun impact op het milieu. “

In 2012 richtte hij Planet Labs op met een paar vrienden, die werkte vanuit een garage in Cupertino, Californië. De perfecte start voor een startup!

De missie van Planet Labs is: “Fresh data from any place on Earth is foundational to solving commercial, environmental, and humanitarian challenges.”

De satellieten van Boshuizen worden aangedreven door zonne-energie, ze produceren ongeveer 20W per stuk.

Hun naam, Doves (duiven), begon als een grap. “Ik had een gesprek met een van onze ingenieurs, Mike Safyan, die klaagde dat de meeste militaire satellieten een kwaadaardige naam hebben zoals Kestrel-Eye en Talon en Raptor. Hij zei ‘Waarom noemen we onze satelliet niet Dove?’ zo gezegd zo gedaan en in plaats van een groep kwaadaardige satellieten hebben ze nu een kudde van duiven gelanceerd. ”

De huidige kudde van 28 zal worden vergezeld door nog eens 30 meer in de komende maanden, met het uiteindelijk doel van ongeveer 100 satellieten.

Dat wil zeggen, als het lot niet opnieuw ingrijpt.

Op 28 oktober 2014 lanceerde Planet Labs een Antares raket met aanboord 26 Doves, jammer genoeg explodeerde deze na een vlucht van veertien seconden, naast materiele schade waren er geen menselijke slachtoffers.

Deze tegenvaller vertraagde Planet Labs enigzins, maar het bedrijf is nog steeds van plan om hun diensten voor commercieel gebruik op korte termijn aan te gaan bieden. Met prijzen verder onder de normale prijzen van een satelliet.

Meer foto’s van dit project zijn te vinden op de website van Planet Labs.

Sending
User Review
0 (0 votes)