Geminiden meteorenregen piek dit weekend (foto’s)

Meteorenzwerm de Geminiden heeft dit weekend zijn piek bereik qua “vallende sterren”. Maar zal waarschijnlijk nog tot het midden van volgende week zichtbaar zijn op het noordelijk halfrond.

meteorenregen

Gisteravond (nacht) was het de beste tijd om vanuit de VS, Europa en Rusland de Geminiden meterorenregen te bewonderen en deze zal volgens NASA nog zeker tot woensdag avond te zien zijn.

In het Verenigd Koninkrijk waren de weersomstandigheden, op een paar wolkjes na, perfect om het spektakel te bewonderen.

De meteoorregen was op zijn drukst in de late uurtjes (2 a 3 uur), met ongeveer 150 meteoren per uur. Wanneer je aankomende nachten, of volgend jaar, nog een glimp wil oppikken van een meteoor moet je richting de heldere ster Castor (zie foto) kijken, deze staat in het sterrenbeeld Tweelingen (Engels: Gemini), waaraan de meteoorregen zijn naam dankt.

Afgezien van de gebruikelijke tips, zoals het vermijden van teveel licht in je omgeving en geduldig wachten, adviseerde de sterrenwachten ook een comfortabele stoel en een warme deken te pakken om deze onvergetelijke ervaring mee te maken.

Oorsprong Geminide meteoren

De relatief langzaam bewegende Geminide meteoren zijn afkomstig uit de 3200 Phaethon asteroïde. Samen met de Quadrantiden is dit de enige grote meteorenregen die niet afkomstig is van een komeet.

Geminiden 2014

aarde stofbaan

De aarde bewoog dit weekend door de stofbaan van de uitgedoofde komeet Phaethon.

De Geminiden worden veroorzaakt door de stofdeeltjes van de uitgedoofde komeet Phaethon. De baan van deze planetoïde kruist de baan van de aarde, waardoor de aarde door de wolk stofdeeltjes beweegt. Op 14 december 2093 is de afstand tussen Phaethon en de aarde “slechts” drie miljoen kilometer!

sterrenstelsel tweelingen

Het sterrenbeeld Tweelingen is te herkennen aan twee heldere sterren: Castor en Pollux. Deze bevinden zich dicht bij elkaar. Weet je het sterrenbeeld Orion te vinden? Gebruik dan deze kaart om Tweelingen te vinden!

Vuurbollen

vuurbol

In 2008 was deze heldere vuurbol (bolide) te zien boven een star-party in Oklahoma – Foto: Howard Edin

Vuurbollen (bolide) kunnen ook waargenomen worden waarneer men een avondje gaat zitten en de meteorenregen gaat bewonderen. Vuurbollen zijn feller dan andere sterren en goed te onderscheiden van normale meteoren. Wanneer je denkt dat je een Vuurbol hebt gezien kan je deze waarneming melden bij de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde via dit formulier.

Sending
User Review
0 (0 votes)